Vastuullinen alkoholin käyttö matkustaessa

Teemu Ruoho

Onko matkustaessa sopivaa käyttää alkoholia ja onko se vastuullista? Voiko toisilla matkoilla käyttää alkoholia enemmän, kuin toisilla? Alkoholi tunnetusti rentouttaa käyttäjiään. Miten siis tulisi toimia matkoilla?

Rentoutuminen ennen lentoa

Tiedätkö, miten rentouttavaa on istua Helsinki-Vantaan lentokentän kahviossa ja siemailla erinomaista valkoviiniä samalla, kun katselet lähtevien koneiden kiihdytystä kiitoradoilla edessäsi. koneita laskeutuu lukemattomista maista ja niiden rullaamista saapumisporteille on mukavaa seurata. Viini on sopivan viileää. Oman lentosi lähtöön on vielä useampi tunti eikä sinulla ole kiirettä, koska turvatarkastuksessa ei ollut tänään jonoa ja pääsit nopeasti lähtevien lentojen puolelle. Lasi viiniä silloin tällöin ei ole haitaksi, vaikka oletkin matkalle lähdössä. Joillakin lomatunnelma lähtee toisinaan vähän käsistä ja ei ole ollenkaan tavatonta, että matkustajaa ei päästetä koneeseen liian paljon alkoholia nauttineena. Tällaista tapahtuu onneksi harvoin, mutta olisihan se surullista, jos perheen isä tai äiti ei pääsisikään kauan odotetulle lomalle haettuaan liikaa rentoutusta alkoholista ennen lennon lähtöä. Liiallinen alkoholin käyttö voi aiheuttaa ongelmia myös lentomatkan aikana. On siis syytä pysytellä kohtuudessa ja nauttia alkoholia vain hieman, jos yleensäkin haluat juoda. Mikäli olet epävarma juomisesi määrästä, voit käyttää apunasi alkoholilaskuria. Tällaisen helppokäyttöisen laskurin löydät osoitteesta alkoholilaskuri.com. Syöttämällä sinne perustietosi ja juomasi alkoholin määrän, pystyt näkemään kauanko kestää ennen kuin alkoholi on poistunut elimistöstäsi. 

Rentoutuminen reissutöiden jälkeen

Raskaan reissutyöviikon päätteeksi saattaa olla rentouttavaa käydä yhdellä lähibaarissa työkavereiden kanssa perjantaina ennen kotiin lähtöä. Alkoholi rentouttaa mukavasti, mutta on tärkeää muistaa, että olet vielä matkustamassa kotiin ja vieläpä omalla autolla. Alkoholi ja autoilu eivät sovi yhteen. Voit kuitenkin käyttää alkoholilaskuria apunasi seuratessasi alkoholin poistumista varmistaaksesi, että voit lähteä aloittamaan kotimatkan. Kotimatka raskaan työviikon jälkeen sujuu mukavasti ja turvallisesti, kun varmistat, ettet lähde auton rattiin alkoholin vaikutuksen alaisena. Jos kulutat alkoholia enemmän, niin etsi itsellesi majoitus tulevaksi yöksi ja lähde ajelemaan kotiin vasta seuraavana päivänä! Jos olet autoillen työmatkalla ulkomailla, on tärkeää varmistaa maan promillerajat. Suomessa raja on 0,5 promillea, mutta monessa Euroopan maassa raja on 0 promillea ja poliisit ovat tästä erittäin tarkkana. Autoillessasi Suomessa tai ulkomailla on silti tärkeää, ettei veressäsi ole yhtään alkoholia. Pienikin määrä alkoholia onnettomuuden sattuessa estää vakuutusta korvaamasta mitään onnettomuudesta aiheutuvia kuluja. 

Alkoholin käyttö ulkomailla

Monet suomalaiset matkustavat ulkomaille juhlimaan ja pitämään hauskaa. Suomalaiset tunnetaankin jo laajasti siitä, että alkoholi maistuu välillä turhankin hyvin. Alkoholin käytössä matkustaessa piilee kuitenkin vaaransa. Millaista sitten on vastuullinen alkoholin käyttö ulkomailla? Alkoholin käyttö lämpimissä maissa lisää nestehukan varaa ja altistaa erilaisille sairaskohtauksille. Kohtuullinen alkoholin käyttö matkoilla on kuitenkin ihan ok. Jos alkoholia kuluu enemmän niin muutkin riskit kasvavat. Näitä ovat esimerkiksi rikoksen uhriksi joutuminen. Kuka olisikaan helpompi ryöstön kohde, kuin erittäin juopunut ravintolasta hotelliin päin hoiperteleva turisti?

Vastuullinen alkoholin käyttö

Matkaillessa on mukava maistella eri maiden erikoisjuomia ja välillä myös alkoholijuomia. Vastuuntuntoinen matkustaja huomioi alkoholin käytössään niin muiden huomioonottamisen, kuin turvallisuudenkin matkustaessaan. Matkoilta voi ostaa myös erikoisia juomia kotiin ja maistella niitä rauhassa muistellen mukavaa matkaa. Matkalla ollessa kannattaa kuitenkin olla huolellinen ja vastuullinen. Joku voi toki miettiä, että miettiä, että kun kerran menen ulkomaille, niin matkan ehdoton tarkoitus on viihde ja alkoholin juonti. Toiset taas miettivät, että ongelmat alkavat vasta, kun alkoholi loppuu. Tällaisilla ajatuksilla ei voida puhua vastuullisesta alkoholin käytöstä ja matkoilla tällaisesta vastuuttomasta alkoholin käytöstä saattaa ennemmin tai myöhimmin seurata suuriakin ongelmia ja terveyshaittoja. Vastuullinen alkoholin käyttäjä käyttää alkoholia kohtuudella. Hyvä apuväline alkoholin käytön seurantaan on alkoholilaskuri.com ja sieltä löytyvä laskuri. Se näyttää omien tietojesi perusteella juuri sen hetkisen alkoholimääräsi ja osaat varautua kaikkeen tarvittavaan tiedostaen tarkasti sen, kuinka paljon veressäsi on alkoholia.

Käyttäessäsi alkoholia vastuullisesti matkustaessasi varmistaudu terveydellisistä ja turvallisista näkökannoista. Näin matkasi onnistuu parhaiten ja olet jatkuvasti riittävän valppaana huolehtimaan itsestäsi ja muista matkakavereistasi. Parhaat muistot lomastasi eivät varmaankaan synny hotellin lähibaarissa, vaan tutustuen lomakohteeseesi, sen nähtävyyksiin ja erikoisuuksiin. 

Vieritä ylös