Suunnitteletko naimisiinmenoa ulkomailla?


Teemu Ruoho

Perinteiset kirkkohäät oman kotikunnan kirkossa eivät ole ainoa vaihtoehto, kun haluat virallistaa parisuhteesi. Naimisiin voi mennä myös maistraatissa, ja vihkiminen voi tapahtua ulkomailla! On monia hyviä syitä mennä naimisiin ulkomailla, joista yksi on se, että Bahamalla pidetyt häät ovat huomattavasti mielenkiintoisempi puheenaihe työpaikan kahvipöydässä kuin pikkukylässä pidetty vihkiminen ja sen jälkeen lainakupeista juodut sumpit. 

Miksi mennä naimisiin ulkomailla?

On monia syitä mennä naimisiin ulkomailla. Ehkä tuleva puolisosi asuu ulkomailla, ja haluatte järjestää häät, joihin pääsevät kaikki hänen sukulaisensa? Kenties jokin paikka on teille kahdelle niin rakas, että haluatte sanoa ”tahdon” juuri siellä? Ehkä haluatte käyttää hääbudjetin matkaan ja hotelliin sen sijaan, että joutuisitte kahvittamaan sukulaisia, joita ette edes tunne? Mitä kauemmas menette, sitä epätodennäköisempää on, että joku tuppautuu mukaan. Kun haluatte intiimit häät, joihin ei tule kuokkavieraita, kannattaa harkita naimisiinmenoa ulkomailla. Pakatkaa laukkunne ja karatkaa naimisiin! Hääsviitti, shamppanja ja muu ”häärekvisiitta” tulee ulkomailla usein halvemmaksikin kuin Suomessa. 

Ulkomailla solmittu avioliitto ei ole aina pätevä

Afrikassa, Aasiassa tai esimerkiksi USA:ssa solmittu avioliitto ei ole aina pätevä Suomessa. Ulkomailla solmitun avioliiton on täytettävä sekä vihkimisvaltion lain että Suomen lain vaatimukset, jotta se olisi pätevä. Näin ollen Suomi ei tunnusta samansukupuolisten avioliittoa, jos se on solmittu maassa, missä kaksi samaa sukupuolta olevaa henkilöä eivät saa mennä naimisiin keskenään.

Jos jommallakummalla puolisolla on ennestään aviopuoliso, avioliitto ei ole pätevä Suomessa – vaikka se olisi solmittu maassa, missä miehellä saa olla neljäkin vaimoa. Suomi ei tunnusta myöskään sellaista avioliittoa, missä jompikumpi puolisoista (tai molemmat) on alaikäinen. Suomessa vain 18-vuotiaat saavat mennä naimisiin, vaikka esimerkiksi USA:ssa jopa 15-vuotias voi solmia avioliiton. 

Ulkomailla solmittu avioliitto rekisteröitävä Suomessa

Ei riitä, että solmit avioliiton ulkomailla. Jotta teistä tulisi virallisesti aviopari myös Suomessa (tällä on vaikutusta muun muassa leskeneläkkeeseen), teidän pitää rekisteröidä avioliittonne Suomessa. Ilmoita avioliitosta Digi- ja väestötietovirastoon toimittamalla sinne alkuperäinen, laillistettu avioliittotodistus. Avioliittotodistus tulee käännättää suomeksi, englanniksi tai ruotsiksi. Tehtävään sopii paremmin auktorisoitu kääntäjä kuin ammattimainen kielentarkastaja. Ulkomailla tehtävän käännöksen on lisäksi oltava laillistettu, joten varaudu siihen, että saatat joutua käännättämään sen uudestaan Suomessa. 

Jos olet ulkomailla asuva Suomen kansalainen ja asut ulkomailla, vihkimisasiakirjat voi lähettää suoraan Suomen Digi- ja väestötietovirastoon, tai Suomen ulkomailla olevaan edustustoon. Vain Ruotsissa solmitut avioliitot rekisteröityvät automaattisesti myös Suomessa.

Kirkossa vai maistraatissa?

Monissa maissa siviilivihkiminen on ainoa juridinen tapa solmia avioliitto. Pariskunta voi sen jälkeen pyytää kirkollisen avioliiton siunauksen – joko ulkomailla tai Suomessa. Voitte ottaa yhteyttä kohdemaassanne mahdollisesti asuviin suomalaispappeihin tai ottaa vaikka oman papin mukaan. Ulkomailla saavat tosin vihkiä vain erillisen luvan saaneet papit, eivät edes kaikki siirtolais- ja turistipapit – vaikka heillä olisi mahdollisuus pitää muita toimituksia alueen kirkoissa. Osa ulkosuomalaispapeista voi tosin toimittaa myös viranomaisvihkimyksiä ulkomailla. 

Muista myös nämä seikat

Päätettäviä asioita ennen häitä ovat niin häissä soitettava musiikki kuin se, mitä kukakin pukee päälleen. Ei haittaa, jos nämä asiat hoidetaan vasta viime tipassa, mutta esteettömyystodistus on hankittava hyvissä ajoin. Se haetaan kotiseurakunnasta tai maistraatista, ja se on välttämättömyys avioliiton solmimiselle. Varaa vähintään viikko suomalaiselle esteettömyystodistukselle. Ota huomioon, että sellaisen saaminen ulkomailta voi kestää viikkotolkulla. Ota selvää siitä, tarvitsetteko myös muita dokumentteja. 

Kannatta huomioida myös se, että ulkomailla kirkolliset toimitukset kastajaisista hautajaisiin ovat yleensä maksullisia. Myös vihkimisestä pitää maksaa jotain, joten kannattaa ottaa asia puheeksi hyvissä ajoin. Kirkonkin käytöstä vihkimistä varten voidaan pyytää vuokraa. Ulkosuomalaisten seurakunnossa on tapana antaa papille ja kanttorillekin jotain korvausta, esimerkiksi matkakuluista. Korvausten sijaan tai niiden lisäksi saatetaan odottaa myös lahjoitusta seurakunnalle. 

Matkabudjettiin kannattaa jättää liikkumavaraa, jotta häiden onnistuminen ei jäisi ainakaan rahasta  kiinni. Kun ottaa huomioon nämä käännöksistä, tilavuokrista, toimituksista ja lahjoituksista syntyvät ylimääräiset kulut, voi pikavisiitti Suomen maistraatissa tai kirkossa (esimerkiksi ”hääöiden” yhteisvihkimistilaisuuksissa) tulla sittenkin edullisemmaksi. Säästyneet rahat voi käyttää vaikka häiden jälkeen alkavaan häämatkaan – esimerkiksi lippuluokan korottamiseen. Kukapa ei olisi halunnut matkustaa bisnesluokassa?

Vieritä ylös