Perheen vapaa-aika vuonna 2020 sekä vuosikymmen aiemmin

Teemu Ruoho

Vanhempien yhdessäolo lasten kanssa on selvästi vähentynyt viimeisen kymmenen vuoden aikana. Osittain syynä tähän on digitaaliset välineet. Lapset nykyään viihtyvät tietokoneitten, älypuhelinten ja tablettien ääressä pelaten. Eivätkä ainoastaan lapset vaan myös vanhemmat saattavat viihtyä television äärellä katsoen Netflixiä töiden jälkeen. Nykyään USA:n Netflixin saa käyttöön VPN-palvelun avulla.

Vielä kymmenen vuotta sitten ei kyseisiä digitaalisia välineitä ollut yhtä hyvin saatavilla ja ne olivat kalliimpia joten sitä niin sanotusti oltiin tässä maailmassa ja vietettiin enemmän aikaa perheen kanssa pelaten lautapelejä tai tekemällä kotitöitä. Tutkimuksen mukaan nykyään isät viettävät vapaa-ajallaan enemmän aikaa tuttujen kanssa ja myös työ-kavereiden kanssa. Naiset taas viettävät enemmän aikaa ystävien, perheenjäsenten ja sukulaisten kanssa.

Lapset ennen kaikkea kaipaavat arkista yhdessäoloa eivätkä niinkään huippuelämyksiä. Sanotaan että lapsuuden kokemukset luovat perustan koko loppuelämälle. Tämän takia yhdessäolo olisi tärkeää.

Tottakai lapsilla voi olla myös monia harrastuksia joissa he käyvät iltaisin koulun jälkeen jolloin ei kerkeä perheen kanssa viettämään tarpeeksi aikaa. Myös aikuisilla voi olla harrastuksia, mutta useimmiten aikuisilla on pitkiä työpäiviä tai iltavuoroja. Iltavuorolaisilla työt alkaa juuri silloin kun lapsi tulee koulusta ja loppuu silloin kun lapsi meneekin jo nukkumaan.

Äitien rooli vuonna 2010

Vuonna 2010 äidit viettivät vapaa-aikaa puoli tuntia enemmän perheen kanssa kuin nykään. Isät viettivät vain muutamia minuutteja enemmän kymmenen vuotta sitten, eli melko samana pysynyt.

Perheessä tärkeimpänä hetkenä on ruokailu. Ruokailussa koko perhe on pöydässä syömässä ja puhutaan päivän asioista, mutta tätä ei valitettavasti tapahdu joka perheessä kiireellisten tai erilaisten aikataulujen takia. Vanhemmat kokevat, että työ haittaa tässä perhe-elämää. Ulkoilu tai lenkkeily on myös osa monen perheen yhteistä ajankäyttöä. Lapset kertovat katselevansa televisiota vanhempiensa kanssa, mutta arkena tälle ei ole läheskään niin paljon aikaa kuin viikonloppuna. Perhe käy myös monesti yhdessä ostoksilla kaupungilla.

Perheiden yhteiset aktiviteetit

Perheellä on monesti kesäisin tai joskus talvisin jokin retki. Kesällä yleensä perhe käy huvipuistossa tai eläintarhoissa. Kun lapset ovat jo nuoruusiässä perhe saattaa käydä enemmän ulkomailla tai muualla kauempana kotoa eikä niinkään huvipuistoissa. Yleensä perheellä on retki yksi tai kaksi kertaa vuodessa ajan tai varojen puutteen vuoksi.

Töiden takia pienet lapset laitetaan päiväkotiin jo hyvin varhain. Silloinkaan lapset eivät näe vanhempiaan kuin vasta illalla. Heti päiväkodin jälkeen lapset siirtyvät eskariin ja siitä peruskouluun. Lapset ovat peruskoulussa 15-16 vuotiaiksi asti ja saattavat jo silloin aikasintaan muuttaa pois kotoa toiseen kaupunkiin opiskelujen perässä. Vanhemmilla on siis aikaa vähintään 15 vuotta olla eniten lasten kanssa. Tottakai vaikka lapsi muuttaa pois kotoa on hänellä aina mahdollisuus tulla käymään esimerkiksi viikonloppuisin vanhempiensa luokse.

On todella hyvä jos perheellä on yhteinen harrastus. Hyvin monella perheellä on vain niin erilainen aikataulu ettei tämä ole mahdollista. Kaikkien pitää myös tykätä samasta harrastuksesta. Kuitenkin monet pojat ja myös jotkut tytötkin rassaavat autoja ja mopoja isänsä tai sisarusten kanssa. Se on luovaa ja lähentää ihmisiä. Tottakai äitikin voi olla mukana tässä, mutta hänen kanssaan saattaa olla eri harrastus esimerkiksi jokin urheilulaji.

Vieritä ylös