Parhaat koukuttavat TV-sarjat vuonna 2020

Teemu Ruoho

nainen-tv-sarja

Illan tullen nainen ja mies kiipeävät yhdessä sohvalle unohtamaan päivän kiireet. Molemmat kaivavat oman ruudun esiin ja valitsevat mielentilaan sopivaa viihdettä. Nykyaikana romanttinen illanvietto voi olla tällä tapaa itsenäistä! Mitä nainen ja mies sitten katsovat? Naiset ensin. Tämän hetken koukuttavin TV-sarja on häikäilemätön ikinuori Yonger. Päähenkilö Liza Miller jättää todellisen ikänsä kertomatta ja saa unelmiensa työpaikan perhekustantamosta. Liza heittäytyy täysillä alle kolmekymppisten uranousuun, aktiiviseen seksielämään ja bilekulttuuriin. Hän tekee perinteisestä painetusta kirjasta nuorekkaan ja modernin vastustajan virtuaalitodellisuudelle. Tässä artikkelissa arvostellut TV-sarjat näkyvät Suomen television kautta, mutta osa huippusuosituista USA:n Netflix-sarjoista ei ole katsottavissa Suomessa, paitsi sopivan VPN-palvelun avulla.

Työn ympärille rakentuu uusi identiteetti, rakkaus ja ystäväpiiri. Liza omistautuu työlleen tinkimättä äitiydestä täysikäiselle tyttärelleen. Myös työnteon motiivina oli alun perin lapsen opintojen kustantaminen, jolloin Lizan ratkaisu valehdella todellisesta iästään on myös katsojalle täysin perusteltua.

Hänellä on itseään nuorempi, täydellisen lempeä ja hyvännäköinen poikaystävä, jota myös katsojan on helppo rakastaa. Lizan tarina saa naiset haaveilemaan omasta jatkoajasta – kuivahtaneen avioliiton ja kotiäitiyden vaihtamisesta kuumaan romanssiin ja uuteen työpaikkaan.

Naiset haluavat tuntea itsensä korvaamattomiksi ja saada tunnustusta ahkerasta työnteosta. Lizan ansiot eivät jää huomaamatta myöskään todellisuudessa saman ikäiseltä pomolta Charlielta. Heidän välillään on alusta alkaen kemiaa, joka puhkeaa romanssiksi viidennessä tuotantokaudessa.

Lizan valhe alkaa paljastua yhä useammalle, tehden tuhoaan niin työelämässä kuin ihmissuhteissa. Yhä useampi on valmis ottamaan Lizan valheen harteilleen – onko se todellista rakkautta, vai epätodellisuuden ylläpitämistä?

Sarjan kepeät ihmissuhteet pistävät ajoittain miettimään, onko ihminen alunperinkään luotu pitkiin rakkaussuhteisiin. Lizan sekoilu miehestä toiseen saa katsojan ajoittain hämmentymään. Millainen nainen ohittaa Joshin kaltaisen täydellisen miehen? Myös seksuaalisuutta käsitellään monen kirjavasti ja humoristisella otteella. Sarjassa toisaalta rikotaan perinteisiä sukupuolirooleja, mutta toisaalta korostetaan itsenäistä, kaikkivoipaa naiskuvaa.

Lisäksi, ovatko kaikki nelikymppiset todella kokeneet katkeran avioeron? Sarja tavallaan murtaa ikärasismia, mutta silti yli nelikymppiset kuvataan hieman reppanoiksi ja parasta ennen -päiväyksen menettäneiksi. Yksikään yli nelikymppisistä ei tunnu olevan enää avioliitossa, ainakaan hyvässä sellaisessa.

Yonger on feminiinistä ilottelua kaikenlaisille naisille. Miehet oppivat sarjasta kenties jotain muodista ja muotoilusta, mutta naiset ovat edelleen yhtä mystisiä kuin ennenkin. Yonger on joltain osin samanlainen kuin Darren Starin aiempi hittisarja Sinkkuelämää (Sex and the City), mutta tällä kertaa hahmot käyttävät aikaansa hieman realistisemmin. He tuntuvat oikeasti käyvän töissä!

TV-sarjat ovat kuin syntymäpäiviä. Naisen täytettyä vuosia hänet viedään ulos syömään, mutta myös miehen syntymäpäivänä mies vie naisen ulos syömään. Myös tässä tapauksessa nainen on niin onnekas, että voi sohvalla pilkkiessään katsella myös miehen ruutua.

Seuraavaksi siis jotain niin naisille kuin miehille. Lakidraama Pukumiehet (Suits) on kuvaus vahvoista mieshahmoista, joiden käsissä oikeus toteutuu ja raha liikkuu. Michael ”Mike” Ross ajautuu sattuman kautta töihin lakifirma Pearson Hardmaniin. Hän työskentelee kuuluisalle Harvey Specterille ystävystyen tämän kanssa.

Yongerin tapaan myös tässä sarjassa jännitystä ylläpitää Miken salaisuus siitä, ettei hän ole todellisuudessa käynyt päivääkään lakikoulua. Hänen älykkyytensä ja virheetön valokuvamuistinsa kantaa häntä työelämässä vaarallisen pitkälle, sillä Mike harjoittaa lakia mentorinsa Harveyn rinnalla kuin kuka tahansa lakimies. Harvey tekee tietoisen valinnan palkatessaan apulaisekseen Miken, sillä hän näkee tässä piilevän potentiaalin, sekä paljon itseään.

Kaksikko on lyömätön tiimi niin työelämässä kuin vapaa-ajallakin. Ajankäyttö on tosin häilyvää, sillä lakialalla työskennellään tarvittaessa kellonympäri. Ripauksen romantiikkaa sarjaan tuo Harveyn mutkikkaat naiskuviot ja rakkaus uskollista sihteeriä Donnaa kohtaan, sekä Miken ja avustaja Rachelin valheen päälle rakentuva parisuhde. Ei siis hätää naiset, rakkauspuoli on ihan kohdillaan.

Sarja tarjoilee silotellun lakikuvansa alla melkoisen perinteistä draamankaarta, joka on tuttua monesta poliisisarjasta. Lakimiehet kokoontuvat oikeussaleihin ottamaan mittaa toisistaan kuin pikku pojat painikaukaloissa. Lopputulema määräytyy sen mukaan, kumpi tekee tyylipuhtaamman esiintymisen. Tämä ei (toivottavasti) ole koko totuus. Lisäksi Miken yliälykkyys on hieman yliampuvaa, ja mieleen juolahtaa helposti jos minkälaista autismin kirjoa.

Päähenkilöistä on toistaiseksi riittänyt seitsemään kauteen juonta, mutta pieni porukka tuskin kantaa enää kovin pitkälle. Ensimmäisestä tuotantokaudesta on tultu jo melko kauas, kenties väärään suuntaan. Miken salaisuus on paljastunut aikoja sitten, mutta se on edelleen ainoa juonenkäänne, jolla kaivetaan sarjaan lisäjännitystä.

Näyttelijätyö on silti erinomaista ja tämä maskuliininen sarja vetoaa niin naisiin kuin miehiin. Hahmot ovat rakastettavia ja heitä on helppo ihailla. Nämä kaksi sarjaa, Yonger ja Suits, ovat kuin nainen ja mies kaikkine virheineen ja hienouksineen. Sarjoja yhdistää hyvä huumori ja sydämen- ja silmänruoka, sekä sopiva epärealistisuus ja tila haaveilla. Nainen ja mies unohtavat varmasti omat työsekoilunsa ruutujensa takana, mikä lienee pääasia.

Vieritä ylös