Matkavinkit musiikin ystäville

Teemu Ruoho

Jos olet musiikin ystävä, halunnet suunnitella lomamatkasi siten, että pääset nauttimaan myös musiikista. Lomamatkalla onkin kiva tutustua alueen musiikkitarjontaan. Erityisen kivaa musiikkitarjontaan tutustuminen on silloin, jos paikkakunnalla on meneillään jokin kuuluisa musiikkitapahtuma. Silloin paikalla on huippumuusikoita ja runsaasti muita musiikista kiinnostuneita henkilöitä – sekä turisteja että paikallisia. 

Jos et voi pitää lomaa viikonloppua enempää tai joudut viettämään sen tiiviisti kotimaisemissa, osta vaikka ukulele netistä ja soittele omaksi iloksesi. Ehkä jo seuraavana kesänä pääset vierailemaan jossain kotimaisessa tai ulkomaisessa musiikkitapahtumassa muiden samanhenkisten ihmisten kanssa!

Kotimaan musiikkitapahtumia

Lähimatkailu on nyt in. Maata pitkin matkustaminen on ekologisempaa kuin lentäminen kaukomaille, tai edes Keski-Eurooppaan. Kun matkustat Suomessa, tuet kotimaista yrittäjyyttä ja lisäät paikallisten palvelujen kysyntää. Moni helsinkiläinen tuntee Bangkokin, Goan tai Kioton paremmin kuin Joensuun, Mänttä-Vilppulan tai esimerkiksi Kaustisen – olisiko aika astua junaan ja tutustua omaan kotiseutuun?

Suomessa on joka vuosi lukuisia musiikkitapahtumia, joista osa on isoja megatapahtumia (ainakin Suomen mittakaavassa) ja osa pienemmän piirin intiimimpiä kokoontumisia. Musiikkijuhlia löytyy joka lähtöön. Porissa on Pori Jazz, tuo jazzmusiikin ystävien vuotuinen ykköstapahtuma. Joensuussa pääsee kuuntelemaan niin rockia kuin poppia, kun heinäkuinen Ilosaarirock pärähtää käyntiin. Joensuun naapurikunnassa Kontiolahdella pidetään Pajot, eli karjalaisen musiikin festivaali. Kaustisen kansanmusiikkijuhlilla soitetaan haitaria ja toisinaan jopa säkkipilliä – suomalaisittain, tietenkin. Kiinnostaako klassinen piano ja muu pianomusiikki? Suuntaa siinä tapauksessa Mäntän musiikkijuhlille! 

Tässä oli esitelty vain pienen pieni osa Suomen jokavuotisista musiikkitapahtumista. Tarkasta oman paikkakuntasi tai mökkipaikkakuntasi tarjonta, tai suunnittele vaikka Suomi-kiertue kaikkien sinua kiinnostavien musiikkitapahtumien perässä! 

Euroopan matkakohteita musiikin ystäville

Muu Eurooppa on pullollaan musiikin ystäville sopivia matkakohteita. Euroopassa on lukuisia musiikkitapahtumia, joista yhden kesäloman aikana ehtii nähdä vain muutaman. Lisäksi on varsinaisia musiikkipääkaupunkeja, joihin musiikin ystävät palaavat yhä uudelleen sieluaan ravitsemaan. Klassinen musiikin ystävä rakastuu Saksan Dresdeniin sekä Bayreuthin oopperajuhliin. 

Barcelona ja Primavera Sound

Oletko viettämässä talvea Espanjassa? Kannattaa palata Suomeen vasta toukokuun lopussa tai kesäkuun alussa, jotta ehdit vierailla Barcelonassa Primavera Soundissa. Barcelona on muutenkin täynnä kulttuuria, historiaa ja herkullista ruokaa, mutta tämä kuuluisa musiikkitapahtuma on piste iin päälle. 

Jos et ole jo valmiiksi Espanjassa, yritä ajoittaa kesäloma toukokuulle. Musiikin lomassa ehditte tutustua Güellin puistoon, La Sagrada Familia -kirkkoon ja Casa Miláan. Barcelonetan hiekkaranta ja Parc de la Ciutella tekojärvineen ja vesiputouksineen ovat myös lasten mieleen, joten Barcelona sopii vaikka koko perheen matkakohteeksi.  

Tanskan Roskilde

Musiikkitapahtumia löytyy lähempääkin: esimerkiksi Tanskasta. Roskilde Festival on kerännyt musiikin ja taiteen ystävät yhteen aina vuodesta 1971 lähtien. Festivaalien takana on voittoa tavoittelematon hyväntekeväisyysjärjestö (Roskilde Festival Charity Society), ja alueella on noin seitsemän lavaa täynnä huippuartisteja.

Sziget Festival Unkarissa

Budapest on romanttinen ja kiehtova matkakohde. Oman lisänsä Unkarin pääkaupungille antaa kesällä pidettävä Sziget Festival. Yhden päivän aikana on keskimäärin 200 ohjelmanumeroa, eivätkä kaikki liity musiikkiin. Tasokkaan rock- ja muun musiikkitarjonnan ohella festivaaliin sisältyy myös teatteri- ja sirkusesityksiä sekä näyttelyitä. Tonavan rannalla voi käydä hengähtämässä, jos musiikki- ja kulttuuritarjonta alkaa uuvuttaa.

Rooman Prati sopii kaikille musiikista kiinnostuneille

Ikuisen kaupungin Prati-niminen kaupunginosa on vain kivenheiton päässä Rooman ja Vatikaanivaltion kuuluisimmista paikoista. Pratissa teet kävelyretkiä henkeäsalpaavissa maisemissa, maistelet herkullisia ruokia ja leivonnaisia ja jammailet jazzklubeilla. Pratista löydät myös rokkibaareja, muotiliikkeitä, viinikauppoja ja suosittuja illanviettopaikkoja. 

Musiikin perässä muualle maailmaan

Musiikkia soitetaan kaikkialla maailmassa. Matkustipa minne tahansa, pääsee halutessaan nauttimaan alueelle tunnusomaisesta musiikista. Aasian ja Afrikan musiikkikulttuuri on erittäin kiinnostava. Jos satut liikkumaan Itä-Afrikassa Sauti za Busaran aikaan, saat kattavan läpileikkauksen afrikkalaisesta muusikista. Sauti za Busara pidetään joka helmikuu, ja sinne saapuu satoja artisteja joka vuosi. Festivaali pidetään Sansibarin saarella. Queenin laulaja Freddy Mercury oli muuten kotoisin Sansibarilta!

Rock-kansa matkustaa mielellään kuuluisien muusikoiden synnyinseuduille tai haudoille. Yhdysvaltojen Seattle on hyvin suosittu matkakohde, sillä se tunnetaan grunge-musiikin kotina. Seattlelaisia muusikkolegendoja ovat Jimi Hendrix, Bing Crosby ja Nirvanan jäsenet.

Heinäkuinen Rainforest World Music Festival kerää Malesian sademetsiin yli 30 000 musiikin ystävää.

Vieritä ylös