Näin suunnittelet mahtavat juhlat

Teemu Ruoho

Juhlat tulossa. Mitä ennen juhlia täytyy tehdä ja huomioida? Mistä löytyy kaikki juhliin tarvittava?

Juhlat

Suunnittelu

Juhlien järjestäminen alkaa hyvällä suunnittelulla. Ilman suunnittelua juhlat ovat puolinaiset ja ne ovat ennemminkin vain ajan viettoa yhdessä. Juhlien suunnittelu on järkevää aloittaa miettimällä juhlien budjetti ja kuinka monta osallistujaa juhlaan osallistuu. Myös nimilistan tekeminen kannattaa tehdä tässä vaiheessa. Tällä varmistetaan, että osallistujamäärä tiedetään tarkasti ja osataan varmistaa sopivan kokoinen juhlatila ja sopiva määrä tarjoiltavaa. Suunnittelussa tehdään kartoitus kaikkeen, mitä juhlissa halutaan tehdä ja mitä sillä tulee olla. Riippuen juhlien tyylistä, suunnitellaan koristelua. Suunnitteluun on hyvä käyttää riittävästi aikaa ja kirjata ylös erilaisia juhliin liittyviä ideoita. Näin on helppoa tarkastella listaa suunnitelmien edetessä ja tarvittaessa voidaan ottaa käyttöön lisää ideoita.

Juhlatila

Juhlatila kannattaa valita juhlien tyyliin sopivasta paikasta. Sijainti on hyvä huomioida suunnittelussa, jotta kaikki osallistujat pääsevät liikkumaan juhlapaikalle ja sieltä pois juhlien päätyttyä. Jos juhliin osallistuu ihmisiä, joiden on hankala liikkua, on tämäkin hyvä huomioida juhlapaikan valinnassa. Sokkeloinen tai portaita täynnä oleva tila ei tällöin ole paras mahdollinen vaihtoehto. Lasten osallistuminen juhliin kannattaa myös huomioida juhlatilan valinnassa. Lapsille on hyvä olla tilaa leikkiä ja turhia vaaranpaikkoja ei ole järkevää olla. Itse juhlaa ajatellen tilassa tulee olla tilaa riittävään pöytämäärään ja ohjelman järjestämiseen. Jos juhlissa tanssitaan tai leikitään, täytyy tilat huomioida riittävän isoiksi. Juhlatilaa valitessa täytyy huomioida myös sateen mahdollisuus eli sateen sattuessa juhlapäivälle, täytyy kaikkien osallistujien mahtua mukavasti sisätiloihin tai sadesuojaan. Erilaisia juhlapaikkoja voi vuokrata ja netistä löytyykin suuri määrä vuokrattavia juhlatiloja. 

Tarjoilu ja tarjottavat

Juhlatila

Tarjoilut valitaan juhlan tyylin mukaisesti. Ristiäisiin tarvitaan luonnollisesti erilaisia tarjottavia, kuin vaikkapa 50-vuotisjuhliin. Halloween juhlat ovat tyyliltään myös toisenlaiset, kuin häät. Juhlien kesto vaikuttaa myös tarjoilujen määrään. Onhan toki eri asia pitää parin tunnin juhlat, joissa tarjotaan kahvia, kakkua ja muuta tarjottavaa, kuin aikaisin alkaneet häät, jossa tarjoilussa on huomioitava kaikki ruuasta hääkakkuun ja juomista yöpalaan. Tarjoilut voi kaikissa juhlissa hoitaa ja valmistaa itse. Toinen vaihtoehto on tilata osa tai kaikki tarjottavat suoraan valmiina. Erilaiset pitopalvelut ovat valmiina hoitamaan minkä tahansa juhlien tarjottavat ja tarjoilun alusta loppuun. He hoitavat myös tarvittaessa astiat ja kaiken muun tarvittavan. Tarjoilujen suunnittelussa ja toteutuksessa on tärkeää ottaa huomioon myös budjetti, joka määrää pitkälle juhlissa tarjottavien ruokien ja muiden tarjottavien määrän ja laadun.

Ohjelma

Useat yritykset tarjoavat ohjelmaa juhliin kuin juhliin. Ohjelmakin valitaan luonnollisesti juhlien mukaan. Juhlien ohjelman järjestämisen ammattilaiset osaavat suunnitella huolella isommat ja pienemmät ohjelmat. Lastenjuhliin sopii hyvin ilmapallot ja vaikka klovni tai muuta hassutusta. Häissä taas on omat ohjelmansa, joista on osa perinteistä ja uusia ohjelmanumeroita tulee aika-ajoin. Juhlien ohjelmien järjestäjiä löytyy helposti netistä hakemalla ”ohjelmaa juhliin” ja juhlien järjestämisen kaupungista. Sillä tavalla löydät parhaan mahdollisen valikoiman erilaisista ohjelmien järjestäjistä. Heiltä voit pyytää ehdotuksia ja tarjouksia ohjelman järjestämisestä juhliin. Jos juhlien ohjelman haluaa järjestää itse, vinkkejä löytää hyvin netistä ja vaikkapa kirjoista. Kavereilta kysellessä saattaa löytyä myös uusia ja hyviä ideoita ohjelmien järjestämiseen. 

Siivous

Onnistuneiden juhlien jälkeen on aika jälkitöiden. Siivous ja muut jälkityöt kuuluvat hyvien juhlien jälkitöihin. Riippuen juhlien järjestämisen paikasta, siivous on tehtävä vielä jopa välittömästi heti juhlien jälkeen. Myöhään kestäneiden juhlien jälkeen ei välttämättä innosta herätä aamulla aikaisin ja mennä siivoamaan juhlapaikkaa. Silloin voi olla hyvä idea palkata ammattilaiset tekemään juhlien jälkeisen siivoukseen. Siivousfirma hoitaa siivouksen huolella ja ammattitaidolla. Jos hoidat siivouksen itse, kannattaa varata jo etukäteen siivousvälineet ja jätesäkit valmiiksi ja juhlien aikana voi jo ennakoida ja hoitaa alustavaa siivousta. Hyvällä suunnittelulla siivous hoituu helposti, nopeasti ja huolella.

Juhlat ovat aina iloinen tapahtuma ja niihin on mukava panostaa mahdollisimman hyvin. Hyvä suunnittelu takaa hyvin onnistuneet juhlat, joista jokaiselle osallistujalle jää hyvät ja kauniit muistot. Juhlat ovat ihana mahdollisuus tavata ystäviä ja tuttuja ja juhliin ei aina tarvitse olla erityisen suurta syytäkään, vaan pienet juhlat ovat aina paikallaan.

Vieritä ylös