Kuinka valmistautua matkustamaan raskaana

Teemu Ruoho

Raskaana matkalle aikoville löytyy ohjeita ja sääntöjä enemmän, kuin joskus jaksaisi lukeakaan. Usein säännöt liittyvät nimenomaan lentomatkustamiseen, mutta yleinen konsensus on, että raskaanakin voi matkustaa. Toki kukaan ei halua kontolleen raskauden keskeytystä, joten käydäänpä nytkin läpi pakolliset varoitukset ja huomioon otettavat asiat. 

1. Lentäminen lisää ennenaikaisen synnytyksen mahdollisuutta, joten myöhäisen raskausajan lentoja kannattaa harkita vakavasti. Useimmat lentoyhtiöt vaativatkin lääkärintodistuksen raskauden normaalista etenemisestä, jotta edes pääset lennolle. Finnairilla tämä vaaditaan, jos matkustat 28. raskausviikon aikana tai sen jälkeen. Lentoyhtiökohtaisia eroja varmasti löytyy, joten tämä kannattaa varmistaa matkan jokaiselta lentoyhtiöltä erikseen.

2. Et välttämättä saa lentää raskauden loppuaikana lainkaan, löytyi lääkärintodistus tai ei. Tämäkin on lentoyhtiökohtaista, mutta Finnairilla yli 2 tuntia kestävät lennot on kielletty 36. raskausviikon jälkeen, ja alle 2 tuntiakin kestävät lennot 38. raskausviikon jälkeen.

3. Varo vaarallisia bakteereja, inhoja hyönteisiä sekä katalia viruksia. Kohdemaan riskeistä on hyvä ottaa selvää hyvissä ajoin etukäteen ennen matkan varaamista. Malaria ja zika-virukset ovat sikiölle hyvin vaarallisia, ja ne tarttuvat huomaamatta hyttysen pistosta. Alueille, jossa viruksia esiintyy, kannattaa välttää matkustamasta raskausaikana. Yleisesti vaarallisten hyttystautien, kuten dengue- ja keltakuumeen, sekä Japanin aivokuumeen ei ole todettu olevan erityisesti vaarallisia sikiölle, mutta äidin sairastuessa on raskauskin aina vaarassa. Hyttysiltä on vaikea suojautua, mutta riittävä vaatetus, hyttysverkot, sekä tarvittaessa DEET-hyttyskarkoitteet antavat jonkinlaisen suojan. Hyttyskarkoitteen kanssa tulee olla kuitenkin varovainen, sillä mikä tahansa myrkky, mikä imeytyy ihon läpi verenkiertoon on lopulta aina oma riskinsä äidin hyvinvoinnille ja raskaudelle.

4. Sukelluslomasi on yksiselitteisesti peruttu. Sukeltamista ei suositella raskauden aikana, sillä hapensaanti voi häiriintyä. Myös mahdollisesti muodostuvat kaasukuplat voivat olla sikiölle vaarallisia. 

Yllä on lueteltu yleisimmät varoitukset ja vaaratilanteet, jotka ovat herättäneet huolta raskaana oleville matkailijoille. Melko tavallisia pelkoja, eikö vain? Toki huoli on nyt kaksinkertainen, mutta tilanteet eivät ole ylittämättömiä. Paitsi tuon sukeltamisen suhteen – sukeltaminen ja raskaus eivät ole hyvä yhdistelmä. Riittävällä valmistautumisella selviää raskaana olevakin matkalta kuin matkalta. Lopulta raskaudet, synnytykset ja vanhemmuus ovat vanhempia asioita kuin ihmiskunta. Olet neljän miljardin vuoden kehityksen tulos, ja todennäköisyydet ovat sen puolella, että niin äiti kuin lapsikin selviävät tästäkin matkasta. 

Kuinka nauttia matkustamisesta raskaana ollessa

Nuo neljä miljardia vuotta taaksepäin ovat kieltämättä olleet usein melkoista selviytymistaistelua. On ollut vaaroja ja vastoinkäymisiä, ahdinkoa ja kivistystä. Jonkinlaista helpotusta on voitu antaa raskaana oleville matkalaisille ainakin viimeiset sata vuotta, mutta varsinaiseen nautintoon ei varmasti ole ylletty. Jokaiseen kiveen kalahtavat vankkurit keikkuivat huolimatta siitä, kuinka monta tyynyä pepun alla oli. Vaan toisin on tänä päivänä! Nyt voit aidosti jopa nauttia matkustamisesta raskaana ollessasi. Tämä kehitys on tullut vasta viimeisten vuosikymmenten aikana, mutta uskallan väittää, ettei sen loppu ole vielä näkyvissä.  

Otetaanpa esimerkiksi tuo lentäminen. Vaikka Aku Ankoistakin tutut lentävät laivat jäivät historian jalkoihin toisen maailmansodan jälkeen, ja jalkatila voittaneessa lentovehjemallissa on kieltämättä minimoitu, voit silti maata myös nykyisissä lentokoneissa. Se vaatii hieman lisäpanostusta ja bisnesluokan lippua, mutta se on mahdollista. Jos lompakko ei veny bisnesluokan lippuun, eikä boardingin arpaonnikaan ole myötä, voit kuitenkin pyytää paikkaa hätäuloskäynnin vierestä. Kauniisti pyytämällä ja tilanteen selittämällä pyyntöön vastataan varmasti myöntävästi. Hätäuloskäynnin jalkatila on huomattavasti suurempi, ja jalkojen venyttely onnistuu omalla paikallakin. 

Muita odottavan matkalaisen huomioitavia asioita

Vaatetus on myös toinen paitsi matkustamista, myös tavallista odottajan arkea helpottava tekijä. Tiukat farkut todennäköisesti jätät suosiolla kaappiin joka tapauksessa, mutta varta vasten siunattua tilaa varten suunnitellut äitiysvaatteet ovat joka pennin väärti. Kalliiden kivijalkapuotien sijaan löydät äitiysvaatteita netistä edullisesti joko uutena, taikka halutessasi myös käytettynä.  

Ravinto on tärkeää matkalla kuin matkalla. Eväät ovat joidenkin retkien tarkoitus ja päämäärä, mutta jopa tavallisessa siirtymässä paikasta A paikkaan B ovat eväät ehdottoman tärkeät. Nämä elämän pienet nautinnot tuovat luksusta matkaan, ja verensokerin ylläpitäminen on raskaana ollessa erityisen tärkeää. Muista myös huomioida häpeilemättä mahdolliset raskaudenaikaiset omituisuudet eväitä valmistellessasi. Oman äitini retkieväisiin kuului esimerkiksi puuhiili! 

Vieritä ylös