Kuinka suunnitella off road -seikkailu

Teemu Ruoho

Off road -seikkailu tarkoittaa maastossa harrastettavaa moottoriurheilua. Moottoriajoneuvo voi olla maastoauto, mönkijä, peltoauto tai enduropyörä. Mieleesi tulee varmaankin sähkövinssejä, kuraisia kuskia ja ärjyviä moottoreita – etkä ole väärässä! Maastoajoon kuuluu usein myös erilaisia tehtäviä, ei pelkkää eteenpäin ajamista. Maastoradan varrella saattaa olla erilaisia rasteja, joista ajokunnan tulee selvitä mahdollisimman vähillä virhepisteillä. Vähiten virhepisteitä kerännyt ajokunta on voittaja.

Maastoajoa voi kokeilla myös off road -safarilla. Safarille osallistuminen ei edellytä aikaisempaa kokemusta maastoajosta tai ralliautoista. Tuolloin maastossa ajetaan johtajan perässä joko ennalta määrättyä uraa, tai vapaasti nenän osoittamaan suuntaan. Tällaisessa off road -seikkailussa ei ole kyse kilpailusta, vaan hauskanpidosta. Tavoite on tutustua erilaisiin kulkuneuvoihin ja opetella maastoajossa tarvittavia taitoja. Off road -seikkailut ovat omiaan nostattamaan ryhmähenkeä, joten off road -safarit ovat melko suosittuja yrityksen tyky-päivien ohjelmaksi. Myös matkailu hyötyy off road -safareista, sillä turistit haluavat kokeilla kaikkea uutta ja jännittävää lomansa aikana. 

Off road -seikkailun suunnitteleminen

Ellet satu olemaan kokenut maastoajaja ja ellei käytössäsi ole sekä sopivaa paikkaa että tarpeeksi monipuolista kalustoa, kannattaa off road -seikkailu tilata ostopalveluna. Nopea Google-haku kertoo, mitkä yritykset järjestävät off road -seikkailuja sinun lähelläsi. Selvitä, kuinka monta osallistujaa seikkailuun tulisi mukaan, ja pyydä tarjous yhdeltä tai useammalta firmalta. Huomaa, että sama yritys saattaa järjestää teille myös ruokailut, majoituksen, kokoustilat ja saunaillan. Avaimet käteen -paketti säästää paljon sinun aikaasi. 

Off road -safarin järjestäjä huolehtii yleensä siitä, että kaikki tapahtumaan osallistuvat saavat   kunnollisen opastuksen ja koulutuksen ajopelinsä käyttämiseen. Opas tai oppaat esittelevät kulkuneuvon hallintalaitteineen, ajotekniikan ja kaikki turvallisuuteen liittyvät seikat. Jos osallistujat tarvitsevat ajovarusteita, kuten kypäriä, tarjotaan ne käyttöön seikkailun järjestäjän toimesta. Jotta kaikilla olisi mukavaa ja turvallista, tulee safari räätälöidä osallistujien tarpeiden ja taitojen mukaiseksi. Jos joku teistä on ajamassa enduropyörää ensimmäistä kertaa, totutellaan siihen aluksi helpossa maastossa, eikä vaikeille reiteille lähdetä ehkä ollenkaan. Oppaat ovat yleensä mukana koko safarin ajan auttaakseen aina tarvittaessa. Lisäksi he huolehtivat siitä, ettei kukaan eksy matkan varrella. 

Milloin kannattaa järjestää off road -safari?

Off road -safarin järjestäminen on kiva tapa palkita työntekijät hyvin tehdystä työstä. Tarjoa alaisillesi hauska safari, mikä lisää omalta osaltaan työntekijöiden sitoutuneisuutta, jaksamista ja työhyvinvointia. Off road -safari sopii myös yllätysjuhlaksi tai tyky-päivän ohjelmaksi. 

Off road -safareita voivat tilata myös yksityishenkilöt. Voit ottaa selvää, järjestääkö yritys safareita, joille pääsee mukaan kuka tahansa, tai yksityissafareita. Näin voit lähteä ajamaan maastoon, vaikka kukaan ei haluaisi lähteä mukaasi. 

Off road -safarit ovat kuitenkin hauskempia porukassa. Maastolenkki mönkijällä, autolla tai enduropyörällä sopii vaikka syntymäpäivien ohjelmaksi tai polttariporukalle. Ajoelämyksiä on luvassa roppakaupalla, sillä asfalttiteiden sijasta pääsette ajamaan metsässä tai pelloilla. Ajoreittinne saattaa vaihdella upottavan pehmeästä suosta jyrkkään kallionkupeeseen, ja korkeuserot voivat olla viisikymmentäkin metriä. Matkan varrelle saattaa osua myös kesantoniittyjä, tiheää havumetsää ja kauniita vaaroja, joilta ihailla suomalaista järvimaisemaa lintuperspektiivistä. Off road -safari ei ole lainkaan hullumpi vaihtoehto tutussa kotipihassa grillaamiselle!

Elämys voidaan kruunata saunaillalla

Hevosvoimien jyllätessä ja ajo-olosuhteiden vaihdellessa joudut keskittymään nykyhetkeen. Se on terapeuttista ja rentouttavaa, mutta samalla hyvin väsyttävää. Saatat olla hyvin väsynyt ajettuasi pari tuntia jäisillä tai mudasta liukkailla maastoteillä. Jos olette valinneet ajopeleiksenne enduropyörät tai mönkijät, olette varmasti myös hyvin kuraisia. Vaihtovaatteet kannattaa siis ottaa mukaan! Naamasta ja hiuksista rapa lähtee viimeistään saunassa.

Maastoajoseikkailun jälkeen onkin ihana mennä lämpimään saunaan ottamaan kunnon löylyt. Saunahetken kruunaa tilaisuus päästä uimaan tai avantoon. Saunan jälkeen elämyspalveluyritys on voinut hoitaa teille grillin ja grillimakkarat, tai astetta hienomman illallisen. Myös metsäretken aikana olette saattaneet päästä nauttimaan tarjoiluista, esimerkiksi nuotiokahveista metsän siimeksessä.

Jos off road -seikkailuja tarjoava yritys ei järjestä teille saunaa tai ruokailua, joudutte tilaamaan ne muualta tai olemaan ilman. Sauna ja ruokailu tarjoavat mahtavan tilaisuuden purkaa kokemusta ja sen herättämiä ajatuksia ja tunteita, joten kannattaa järjestää jonkinlainen yhteinen kokoontuminen sen sijaan, että kävisitte vain vaihtamassa vaatteet ja lähtisitte kukin omille teillenne. 

Vieritä ylös