Korona: Miltä tilanne matkustelun ja tapahtumien suhteen näyttää loppuvuodelle 2020?

Teemu Ruoho

Koronavirus muutti suomalaistenkin arjen vuonna 2020. Tämän artikkelin kirjoitushetkellä mennään vasta maaliskuussa, joten viruksen todelliset ja lopulliset vaikutukset eivät ole tiedossa. Tällä hetkellä tiedetään vain se, että virus on aiheuttanut kuolemantapauksia myös Suomessa, ja että kaikenlaisia ihmiskontakteja pitäisi välttää. Suomalaisia suositellaan pysyttelemään kotioloissa, ja osa on joutunut ihan oikeaan karanteeniinkin.

Tällä hetkellä ulkomaille matkustamista kehotetaan välttämään, ja kaikki yli 10 henkilön kokoontumiset ovat kiellettyjä ainakin 13.4.2020 asti. Kokoontumiset koskevat niin koulutuksia, palavereja, syntymäpäiväjuhlia, jumppatunteja kuin esimerkiksi käsityöpiirejäkin. Poliisi hajottaa kokoontumiset tarvittaessa. Hallitus on kaavaillut myös Uudenmaan eristämistä muusta Suomesta, sekä ulkonaliikkumiskieltoa.  

On mahdollista, että kokoontumiset ovat kiellettyjä pidempäänkin, ja että Suomen rajat suljetaan kokonaan. Joidenkin arvioiden mukaan poikkeustoimet saattaisivat olla voimassa kesään asti, joidenkin mukaan taas loppuvuoteen. Jää nähtäväksi, kauanko normaali elämä on tauolla, ja mitä muita muutoksia arkeemme on tulossa. 

Miksi tapahtumiin myydään yhä lippuja?

Moniin tapahtumiin myydään yhä lippuja, vaikka ei ole varmaa, voidaanko ne järjestää vai ei. Alan toimijat suunnittelevat jo täyttä häkää tapahtumatuotantoa loppuvuodelle 2020. Jos tilanne normalisoituu 13.4.2020 mennessä, tahtovat ihmiset palata normaalien aktiviteettien pariin, joten tarjolla pitää olla konsertteja, teatteriesityksiä, stand up -keikkoja ja muita tapahtumia. Kokoontumiskielto saattaa jatkua kesään asti, mutta heti kun se loppuu, pitää festarien, markkinoiden ja muiden tapahtumisen lähteä käyntiin normaaliin tapaan. Vaikka korona pitäisi ihmiset sisätiloissa loppuvuoteen asti, tulee kaiken olla valmiina pikkujoulusesonkia varten.

Tapahtumia mainostetaan ja niihin myydään lippuja, jotta ihmiset tietäisivät tulossa olevista tapahtumista ja varaisivat paikkansa. Jos tapahtuma joudutaan perumaan, saa asiakas rahansa takaisin. Hyvitys voi olla myös lahjakortti. Tapahtumajärjestäjien kannalta on parempi antaa asiakkaalle lahjakortti, millä asiakas pääsee johonkin toiseen tapahtumaan heti, kun niitä aletaan järjestää – vaikka se menisi ensi vuoteen. 

Vielä ei tiedetä, voiko loppuvuodesta matkustaa

Kukaan ei tiedä, milloin koronavirus saadaan talttumaan, mutta kaiken pitää olla valmiina normaalia arkea varten – siksi matkatoimistot myyvät lentoja ja hotelleja koronasta huolimatta. Rantapallo-sivuston äkkilähtöhaku kertoo, että ensimmäiset äkkilähdöt starttaavat näillä näkymin jo 14.4.2020, eli ensimmäisenä päivänä poikkeustilan arvioidun päättymisen jälkeen. Äkkilähtöjä saa nyt todella halvalla. Äkkilähtöjä myydään jo loppuvuodenkin matkoille, sillä ranta- ja kaupunkilomien kysyntä on juuri nyt todella pientä.

Tällä hetkellä kaikenlaista ulkomaille matkustamista kehotetaan välttämään. Myös lähimatkailua pitäisi rajoittaa. Saa nähdä, miten Uudenmaan mahdollinen eristäminen vaikuttaa juna-, bussi- ja autoliikenteeseen. Voi olla, että matkustuskiellot astuvat voimaan, ja ne saattavat kestää yhtä hyvin huhtikuun puoleenväliin, kesään kuin loppuvuoteenkin asti.

Koska ihmisten pitää pysyä kotioloissa, ovat monet lentoyhtiöt, laivayhtiöt, hotellit ja ravintolat konkurssin partaalla. Kehotus pysytellä kotona vaikuttaa myös moniin palvelualoihin, kuten kuntosaleihin, hierontalaitoksiin ja baareihin. Jää nähtäväksi, miten paljon konkurssit, lomautukset ja kilpailun väheneminen vaikuttavat matkustamisen ja muiden vapaa-ajan viettotapojen hintoihin. Onko parinsadan euron äkkilähtöjen aikakausi ohi? Palaavatko lentoliikenteen hinnat taas 90-luvun tasolle? 

Koronavirus koettelee myös Airbnb-majoittajia. Airbnb-alusta tarjoaa yksityishenkilölle mahdollisuuden vuokrata ylimääräistä huonetta, mökkiä tai asuntoa matkailijoille. Juuri nyt juuri kukaan ei matkusta sen paremmin työasioissa kuin lomaillakseenkaan, mutta kesällä tai loppuvuodesta tilanne voi olla jo toinen. On oletettavaa, että kotimaan matkailu lisääntyy. Koronavirushan tuli Suomeen ulkomailta, pääasiassa ilmeisesti Kiinasta ja Italiasta. Tämä saattaa lisätä ihmisten turvattomuuden tunnetta, ja rohkaista matkustamaan ensisijaisesti kotimaassa. Kotimaan matkailu on myös ekologisempaa, sillä Suomessa voi liikkua maata pitkin. Lentäminen saastuttaa, ja on melko kallista. Kotimaassa matkustaminen parantaa kansantaloutta, jääväthän turistin rahat paikallisille majataloille ja Airbnb-majoittajille, ravintoloille, kylpylöille ja muille matkailualan toimijoille. 

Airbnb-majoittajien kannattaa siis odottaa tilanteen muuttumista. Mökin tai asunnon myyminen ei välttämättä ole järkevää tässä tilanteessa. Tilapäinen hintojen lasku voi auttaa selviämään pahimman kauden yli. Tälläkin hetkellä ihmiset etsivät tilapäisesti vuokrattavia, kalustettuja asuntoja, joissa tehdä etätöitä tai viettää karanteeniaikaa – tai olla paossa putkiremonttia, sillä rakennusalalla ollaan töissä lähes entiseen malliin. Rakennusala onkin niitä harvoja aloja, joilla on työpaikkoja auki myös nyt, sillä eestiläiset työntekijät joutuvat pysymään nyt Eestissä. 

Vieritä ylös