Mitä ovat henna hiusvärit?

Kauniit hiukset

Hiusten värjääminen on vuosi vuodelta yleistynyt. Monille se voi tuntua arjen hemmottelulta ja värjäyskertojen väli voi olla kovinkin lyhyt. Hiusten värjäykseen voi kuitenkin liittyä hiusväriallergian ja vakavienkin reaktioiden riski. Tästä on puhuttu jo pitkään. Ostaessasi kaupasta väripakkauksen siinä neuvotaan tekemään allergiatesti ennen käyttöä. Tämä ei kuitenkaan ole täysin luotettava. Hiusväriä laitetaan testissä suoraan iholle ja tämä voi itse asiassa jopa altistaa allergialle. Moni luulee kutinan ja kirvelyn liittyvän hiusten värjäykseen kuuluvina normaaleina reaktioina, mutta näin ei ole. Reaktiot johtuvat herkistymisestä hapetehiusväreissä olevalle PPD:lle eli parafenyleenidiamiinille. Tätä ja muita vastaavia hapettimia käytetään synteettisissä tummissa hiusväreissä. Vaikka allergisia reaktioita ei olisi aiemmissa värjäyksissä tullutkaan ei tarkoita, ettei niitä jonkun värjäyskerran yhteydessä tulisi herkistymisen lisääntyessä. Kannattaako riskeerata omaa terveyttään säännöllisesti synteettisiä hiusvärejä käyttämällä, kun on turvallisempikin tapa värjätä hiuksia?

Kasvipohjaiset värit ovat onneksi lisänneet suosiotaan kovasti. Niitä ei valitettavasti vielä löydy markettien hyllyiltä, mutta hyvin varustetut luontaistuotekaupat ovat ottaneet ne valikoimiinsa.  Monista kampaamoista löytyy ekokampaaja, joka on saanut koulutuksen kasvipohjaisten värien käyttöön. Kasvivärit perustuvat usein hennalle. Hennasta johtuvat allergiset reaktiot ovat harvinaisia ja vähäisiä. Hennapensas kasvaa Lähi-idässä ja sitä on käytetty hiusten värjäämiseen jo muinaisista ajoista. Hennassa on miellyttävä yrttinen tuoksu. Henna kasvaa kuivilla kuumilla alueilla, joiden lämpötila on 35-45 astetta. Hennaväri tehdään hennapensaan kuivatuista lehdistä, jotka jauhetaan ja sekoitetaan esim.  kaakaovoihin. Seokseen lisätään luonnon raaka-aineita, jotka antavat hiuksille erilaisia sävyjä. Henna –hiusväri muodostaa suojaavan kerroksen hiuksen pintaan ja tekee rakenteesta terveemmän ja sileämmän. Se hoitaa hiuspohjaa eikä rasita hiuksia. Sävy yleensä syvenee vielä parin päivän ajan värjäyksen jälkeen ja silloin kannattaa välttää shampoolla pesua. Henna muodostaa hiuksille läpikuultavan punervan ”kalvon”. Hiusten laatu, kunto ja väri vaikuttavat kasvipigmenttien vaikutukseen ja hyväkuntoisessa hiuksessa väri säilyy pidempään. Kun värjäyksen tekee säännöllisesti useampia kertoja peräkkäin sävy syvenee todella kauniisti, sillä henna kerrostuu hiukseen. Hennalla voi värjätä itse hiukset kotona tai käydä kampaajalla, joka tekee kasvivärjäyksiä. Voit tehdä allergiatestin hennalla ennen aloittamista, jos haluat. Levitä pieni määrä ainetta kyynärvarren iholle ja odota 10 min. Jos mitään reaktiota ei tule voit tehdä värjäyksen turvallisin mielin. 

Ohjeita kotona värjäykseen

Henna on pysyvä väriaine. Se on turvallinen ja luonnollinen vaihtoehto hiusten värjäykseen ja harmaiden hiusten peittämiseen. Monet perinteiset punaiset hiusvärit voivat haalistua nopeasti, mutta hennan saa pois hiuksista periaatteessa vain sakseilla. Luonnonkiharat hiukset rauhoittuvat ja saavat kiiltoa. Jos värjäät hiukset kotona itse kannattaa huomata, että hennan vetäytyminen voi kestää jopa 12 tuntia ennen kuin väriaine vapautuu. Väripasta kannattaakin tehdä hyvissä ajoin ennen aiottua värjäyksen ajankohtaa. Voit tehdä sen valmiiksi vaikkapa edellisenä iltana jolloin voit aloittaa värjäyksen heti aamusta.  Värjäykseen kannattaa varata aikaa, koska pasta täytyy pitää hiuksissa 1-3 tuntia, jotta saa kauniin sävyn ja pysyvän värin.  Kasviväreillä värjääminen vie enemmän aikaa kuin teollisilla väreillä. Pidä väriä hiuksissa vähintään tunti. Maksimiaikaa ei oikeastaan ole. Mitä kauemmin pidät sitä upeamman punaisen värin saat. Levitä hennapastaa runsaasti, koska mitä enemmän laitat sitä täyteläisempi väristä tulee. Sävy tummenee hiuksissa värjäyksen jälkeen vielä parin päivän ajan. Lopullinen sävy vaihtelee hiusten omasta väristä riippuen punertavasta mahonkiin. Mitä vaaleampi hius sitä oranssinpunaisempi sävy. Hennaan muita kasveja lisäämällä lopputulos voi olla myös ruskea tai lähes musta. Hennaa ostettaessa kannattaa olla tarkkana, koska laaduissa voi olla isojakin eroja. Siihen vaikuttavat mm. hennan ikä ja miten se on varastoitu. Parhaiten hennajauhe säilyy pakastimessa ja oikein säilytettynä se pysyy hyvänä todella pitkään. 

Vieritä ylös