Ennakkokatsaus Edinburghiin

Teemu Ruoho
Skotlanti, ja sen kiltit, säkkipillit, linnat ja haggis ovat jo kauan kiehtoneet turisteja ympäri maailmaa. Myös Suomesta lähdetään usein lomailemaan Iso-Britannian pohjoisosaan, ja maan suosituimpien kohteiden listalla Skotlannin pääkaupunki Edinburgh häviääkin vain Lontoolle. Mitä Edinburghiin pitäisi sitten pakata mukaan? Tietysti passi, lompakko, lentoliput, avaimet, puhelin ja laturi, mutta entä sen jälkeen.
Edinburgh-matkalaukustasi tulisi löytyä:
- Sateenvarjo ja vedenpitävät kengät – Iso-Britannian sateinen sää tunnetaan hyvin maailmanlaajuisesti, joten Edinburghiin suuntaavan matkaajan on hyvä varautua tähän etukäteen. Sateenvarjoja saa kyllä varmasti myös paikanpäältä ostettua, mutta jos kengistä menee vesi läpi ensimmäisen lätäkön kohdalla, on loppupäivän olo aika ikävä. Märät sukat tekevät olosta kurjan ja kylmän. Ja tähän liittyen…
- Lämmin, tuulenpitävä takki + kaulahuivi – Edinburgh tunnetaan Skotlannissa erittäin tuulisena kaupunkina. Kaunis kaupunki kutsuu kävelemää, mutta jos päällystakista vetää läpi jokainen tuulen henkäys, saattaa kotiintuomisiksi jäädä vain nuha ja huono mieli. Kaulahuivikin on tästä syystä myös suositeltavaa. Kesäisinkin Edinburghin keskilämpötila jää hieman alle 20°C, ja tihkusateessa ja merituulessa kulkiessa ovat kunnon takki ja kaulahuivi paras matkatoverisi.
- Mukavat kengät – Matkalle kannattaa aina ottaa mukaan hyvät kengät, joissa voi kävellä koko päivän. Edinburgh ei ole tästä poikkeus, ja kaupungissa parhaiten liikkumaan pääseekin juuri jalkaisin. Kaupungin läpi kävelee reilussa puolessa tunnissa. Kadut on kuitenkin päällystetty mukulakivillä, ja maasto kaupungissa on melko mäkistä, joten kaikkein korkeakorkoisimmat kengät kannattaa jättää kotiin.
- Pitkähihaista, lämmintä vaatetta & hyttyssuihke – Lämmintä vaatetta kannattaa pakata ihan jo tuulen ja sateen vuoksi, mutta edes kesäisin ei kaikkia pitkiä vaatteita kannata jättää kotikaappiin. Skotlannissa on kesäkuukausina runsaasti sääskiä, joiden puremista jää ikäviä ja kutisevia matkamuistoja. Helpoin suojautuminen on pitkähihaiset vaatteet ja hyttyskarkote, joten ne kannattaa laittaa matkalaukkuun, ainakin varmuuden vuoksi.
- Puntia – Skotlannissa on valuuttana Englannin punta, ja niitä kannattaa ennen matkaa käydä vaihtamassa lompakkoon jo jonkin verran. Edinburghissa kulkevat sekä bussit että ratikat, joihin voi lippuja ostaa busseissa tai asemilla olevista automaateista. Näihin tarvitsee kuitenkin tasarahan, sillä vaihtorahaa ei koneista tipu. Takseissakin on käteisellä maksaminen halvempaa, sillä korttimaksusta tulee 5 % lisämaksu. Busseilla liikkuminen on kuitenkin melko kohtuuhintaista, ja Lothian bussiyhtiön perhepäivälippu, jolla kaksi aikuista ja enintään kolme lasta voivat matkustaa yhden päivän ajan, maksaa yhdeksän puntaa. Rahaa voi vaihtaa esimerkiksi Forexin kautta.
- Matka-adapteri – Koko Iso-Britanniassa käytetään erilaisia pistorasioita kuin Suomessa, jolloin matkaan kannattaa ottaa mukaan adapteri, jolla saa puhelimen ladattua. Näitä voi usein ostaa myös lentokentiltä, mutta sellainen on hyvä käydä kaupasta hakemassa jo etukäteen, kun kerran halvemmalla saa. Tällaisia löytää esimerkiksi Clas Ohlsonilta tai Tokmannilta.

Edinburghiin matkaavan henkilön on hyvä tutustua kaupunkiin myös etukäteen saadakseen kaiken irti matkasta. Edinburgh-matkaa suunnitellessasi on hyvä ottaa huomioon ainakin seuraavat asiat:
- Ruokapaikat – Tietysti ravintoloita löytyy paljon kunhan jaksaa kävellä, ja Google Mapsista löytyy läheiset ravintolat nopeasti. Edinburgh on kuitenkin erittäin suosittu matkakohde, jolloin siellä on myös paljon turisteja. Tämä tarkoittaa sitä, että ruokapaikat saattavat olla täynnä lounas- tai päivällisaikaan. Lisäksi nälkä saattaa iskeä yllättäen, varsinkin lapsiperheisiin, jolloin muutaman varman ruokapaikan takataskussa pitämisestä ei voi olla mitään haittaa.
- Uusi vai vanha Edinburgh? – Edinburgh jakautuu selvästi uuteen ja vanhaan kaupunkiin. Vanha kaupunki on erityisesti turistien suosiossa, ja se onkin täynnä vanhoja rakennuksia ja katuja, joiden keskiössä on Edinburghin linna. Vanhasta kaupungista löytyy myös Skotlannin kansallismuseo, St. Gilesin katedraali ja lukuisia kahviloita ja baareja. Uudesta kaupungista puolestaan löytyy Edinburghin parhaimmat kauppakadut sekä taidemuseot. Nämä Edinburghin puoliskot ovat lyhyen kävelymatkan päässä toisistaan, mutta majoituspaikka kannattaa valita sen perusteella, kummalla puolella uskoo viettävänsä aikaa enemmän.
- Tippi – Skotlannissa tipin antaminen ei ole niin suuri asia, kuin esimerkiksi Yhdysvalloissa. Erityisen hyvästä palvelusta voi antaa tippiä hotelleissa, ravintoloissa ja baareissa. Ravintoloissa ja baareissa tippi on yleensä 10% laskusta, hotelleissa alle £5. Hienoissa ravintoloissa tippi on yleensä noin 15 %. Jotkin ravintolat lisäävät 10% palvelumaksun laskuun, tällöin tipin jättäminen ei ole odotettua. Takseissa on normaalia pyöristää loppusumma ylöspäin lähimpään puntaan käteisellä maksettaessa. Matkaoppaille normaalisti annetaan 5-10 punnan tippi. Tämänkin takia kannattaa siis varautua kantamaan käteistä mukana.
- Internet ja puhelimen käyttö – Ulkomaille lähdettäessä on hyvä myös selvittää mitä matkapuhelinverkon käyttäminen kohdemaassa maksaa. Tieto tästä löytyy usein liittymän tarjoajan kotisivuilta, ja moni liittymä lähettää tästä tiedon myös tekstiviestitse maahan saavuttaessa. Ylimääräisistä kustannuksista on kuitenkin hyvä tietää etukäteen, ja rajoittaa perheen internetinkäyttö yhteen laitteeseen, mikäli se on tarpeellista. Ei ole kiva yllätys, jos kotona odottaa iso puhelinlasku ja sitä varten tarvitsee ottaa lainaa, että sen saa maksettua. Myös maan hätänumero on hyvä tietää, ja Skotlannissa on käytössä Euroopan yleinen hätänumero, eli 112, jolla voi tavoittaa poliisin, palokunnan ja ambulanssin.
- Liikkuminen – Edinburghissa liikkuminen on halvinta kävellen, ja kauniin kaupungin vanhoilla kaduilla se on paras tapa nähdä kaupunki läheltä. Jos mukulakivet kuitenkin rasittavat jalkoja liikaa, kulkee Edinburghissa sekä turistibusseja että julkisen liikenteen busseja, joista Lothian-yhtiön bussit ovat turistille parhain vaihtoehto. Ne kulkevat myös lentokentälle. Bussilipun voi ostaa bussissa olevasta lippuautomaatista, mutta sitä varten tulee olla tasarahaa. Edinburgissa on myös ratikka, joka kulkee yhtä reittiä York Placesta lentokentälle, mutta sitä ei suositella kaupunkiliikkumiseen turisteille. Lentokentältä sillä kuitenkin pääsee helposti keskustaan. Taksilla kaupungin keskustassa matkustaminen maksaa £4-£7 ja matka lentokentälle £20-£25. Kaupungin ulkopuolella myös autolla liikkuminen on kätevää, mutta tällöin on hyvä muistaa, että Skotlannissa on vasemmanpuoleinen liikenne, ja vuokra-autotkin ovat täten vasemmalta ohjattavia. Liikkumismuoto kannattaa miettiä etukäteen matkabudjetin mukaisesti, ja varata tähän tarpeeksi rahaa. Erityisesti matka lentokentältä hotellille tai muulle majoituspaikalle on hyvä miettiä etukäteen, jotta uuteen maahan saavuttaessa olisi yksi asia vähemmän murehdittavana.
- Kieli – Vaikka Skotlannissa puhutaankin englantia, on se kuitenkin kuuluisa murteestaan, jota saattaa joskus olla vaikea ymmärtää. Matkaajan olisikin hyvä varautua tähän, ja totuttaa kielikorvaa paikalliseen puheparteen kuuntelemalla skotlannin murretta esimerkiksi podcasteista. Suomalaiset osaavat perinteisesti englantia melko hyvin, jolloin kielimuuri ei ole esteenä esimerkiksi ruokalistaa lukiessa. Heikomman kielitaidon omaava henkilö voi halutessaan kerrata perusilmauksia ja ruokasanastoa, vaikka toimivathan sanakirjat ulkomaillakin. Google-Kääntäjä sovelluksesta voi ladata suomi-englanti sanakirjan puhelimeen, jolloin tähän ei tarvitse nettiä käyttää.